It's never too late to become what you might have been - Elenor Roosevelt

søndag 6. januar 2013

Fem om dagen - nokon som klarar dette?

Som eg sa tidlegare: det blir ingen nyttårsforsett.

Men så har eg tenkt at det er ein del ting eg burde ta tak i, og kanskje er begynnelsen av eit nytt år ei god anledning til å koma i gang.
Det som er har slurva mykje med dei siste året, er maten.

På grunn av nesten konstant kvalmefølelse har eg i periodar måtta ty til skikkeleg junk food.
Små pakker med nudlar, brus, eg maula pålegg, sjokolade, osv, berre det gjekk ned, var det greitt.
Eg har vore flink til å ete grønsaker tidlegare, men dei siste åra så er det blitt så vanskeleg!
Det kjennest nesten uoverkommeleg å få i meg noko sunt, bortsett frå juice og frukt.

Så var det fem om dagen, som Helsedirektoratet anbefaler.
Det virkar i alle fall som eit enkelt opplegg å følge.

Det står nok informasjon på nettsida til fem om dagen kva dette inneber, men kort sagt betyr det å få i seg fem porsjonar av grønsaker og frukt om dagen, halvparten frukt, halvparten grønsaker, og det skal vera fem forskjellige frukt/grønsaker.
Porsjonstørrelsane skal tilsvare det som får plass i handa di - og DET er da ikkje så mykje?
Pporsjonane skal vera rundt 100gr.
Så lite er ein porsjon tomat.
Meir bilder finn du på nettsida til5omdagen.

Hm.
Det høyrest såpass overkomeleg ut at eg skal prøve dette!
Akkurat sånne små cherrytomater er jo veldig godt, så dei kan eg godt ete dagleg, faktisk!
Sånne gule cherrytomater er jo fantastisk gode!
Ei tomat veg ca 10gr, og 10 slike er det lett å få i seg :)

Det gjeld på finne ut kva ein likar. Eg synst purre er godt.
Dette var min porsjon nr. fire av fem om dagen i går.
Når det gjeld samanheng mellom trening og kosthald er det forskjellige meiningar.
Det virkar innlysande at eit sunt kosthald påvirkar yteevnen positivt, ikkje sant?
Men forskning har faktisk ikkje kunne bevise akkurat dette, men heller ikkje det motsatte.

Det ser ut til å vera meir innvikla.
I ei av Joe Friels triatlonbøkene skriv han at det tydar på at kosthald ikkje har nevneverdig fysiologisk positiv effekt på yteevnen hos yngre triatletar, mens det har større effekt på eldre atletar.

Uansett, nå skal eg prøve å få i meg fem om dagen framover, så ofte eg får det til.
Andre som har erfaring med dette?
Er det lett å få i seg fem om dagen?

Bildet er rappa frå matportalen - ser jo deileg ut dette?

10 kommentarer:

  1. Fint innlegg! Om jeg får i meg fem om dagen er et godt spørsmål.... frukt er lettere enn grønsaker! Ofte spiser jeg et eple eller en appelsin sammen med brødmat til frokost og lunsj. Rå grønsaker blir som regel i salat ved siden av middagen så jeg kan helt klart bli flinkere til å kutte opp grønsaker og knaske gjennom dagen.... det er bare å gjøre det! Ellers prøver jeg å bruke grønsaker i middagsretter som best jeg kan.

    Jeg er i kategorien "livredd for å gå tom på trening" så jeg spiser derfor sunn mat fordi det gir meg mest energi, holder meg mett lengre og jeg føler at jeg yter best når jeg spiser sunt.

    Så jeg spiser grovt brød, potet, pasta, ris, kjøtt, fisk, frukt etc. Jeg må ha masse ordentlig mat ellers fungerer jeg ikke. Og jeg er som kjent ikke redd for kalorier så jeg kan fint spise usunt også, men det kommer på en måte i tillegg til det sunne...

    Og når det gjelder kvalme så skjønner jeg at det ikke er lett å ha fokus på sunne alternativer!! Det er i grunn ganske håpløst å ha et 100% bra kosthold hvis man er kvalm. Det vet jeg en hel del om....

    Takk for påminnelsen Imke, og takk for inspirasjon i det nye året; jeg skal definitivt ha mer fokus på å knaske rå grønsaker gjennom dagen og uka! ;-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Så bra at du kjenner at sunn mat gir deg ordentleg energi!
      Det er jo det eg håpar på, eg trur spesielt om vinteren har me spesielt godt av litt sunn og frisk mat.

      Ja det høyrdest godt ut med "knasking", jammen så handla eg litt ekstra grønnsaker i dag, sånn for å knaske innimellom. Lurt, det! :)
      (Og godt også eigentleg)

      Slett
  2. Jeg er nok ikke så veeldig flink til det, jeg. Men tar sånne vitamintabletter daglig da (ja, jeg vet, ikke bra å kompensere for the real stuff, menneh....)
    :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jaaaaa.... deg veit det er ei utfordring... fem om dagen... ;)

      Eg har tidlegare tatt multivitamin-kosttilskot, i dei periodane kosthaldet mitt var som verst, men eg har virkeleg tru på at det er naturen som lagar sånne fine sunne "matpakkar" (=grønsaker og frukt") til oss, der alt er i riktig samansetning og konsentrasjon, slik at det funkar optimalt!
      Eg tek omega-3 som tilskot, det er det einaste, og mot våren Betakaroten, for å forberede huden mot sola.
      Men det hadde vore utruleg kjekt å kunne kroppen sin det den treng i form av naturlege matvarer..
      Kanskje ein vakker dag ;) ?

      Slett
  3. Bra og viktig innlegg Imke!

    Før spiste jeg grønt i store posjoner tre ganger i uka, nå må jeg ta det jevnere.

    Er glad i frossenpizza eller billig fiskegrateng. da tiner jeg en halv pose grønne grønnsaksblanding i vann, siler av vannet og legger det på toppen av pizzaen.

    Frukt som epler og annet hardt skjærer jeg i små båter sånn at de blir lettere å spise. Fruktsalat e også godt. F.eks. 1 eple, 1 banan, 2 kiwi, en håndfull stenfrie druer eller rosiner, 1 pære osv. Mikser alt i en bolle og llar det stå 2-3 timer i kjøleskapet slik at smaken blir litt jevnere og eplene blir mykere. Litt frosne bær (ikke rips) er også godt i salaten.

    SvarSlett
  4. Takk Knut!

    Veldig smart å piffe opp ferdigmat med grønsaker!
    Eg må innrømme at ferdigpizza likar eg best rett som den er men på ein pizza er det god plass til ekstra grønt.

    Sånn ferdig frosen mat (type pasta eller risgryte) er også godt med litt ekstra paprika eller erter eller noko - hm - eigentleg burde det ikkje vera vanskeleg å få i seg fem om dagen når eg tenker meg om...

    Og fruktsalat er jo berre snadder! Hmmm det er kjempegodt!
    Og frukt er eg uansett veldig glad i, eg hadde utan problem kunne levd av berre kjøtt og frukt...det går liksom alltid ned.

    Men frosne bær i salaten??
    Det har eg aldri prøvd, men det høyrest spennande ut, skal jammen prøve det!

    SvarSlett
    Svar
    1. Bær i fruktsalaten mente burde jeg skrevet. Bær i vanlig salat. Hmm? - nei takk:)

      Slett
    2. Å ja.
      Nei vel?

      Og eg såg for meg dei store kulinariske åpenbaringane her eg da..
      For det kan jo vera godt?
      Waldorfsalat er jo blanding av grønsaker og frukt og det er godt.
      Eg har også ete grønkålsalat med rosiner ein gong, det var også overraskande godt.

      Rørte rips inn til kjøttmiddag er godt, kanskje må ein berre prøve...?

      Slett
  5. Kosthold er viktig. Og kan være vanskelig. Jeg har brukt mye tid på å finne ut av. Jeg skal skrive et eget innlegg om det en gang. Når det gjelder fem om dagen, er jeg ganske fornøyd.

    Frokost: bær, eple eller banan på havregrøten, druer eller eplebåter ved siden av brødskiva, masse agurk på brødskiva. Eller det enkleste: ett glass juice uten sukker.

    Lunsj: hvis jeg har vært flink, har jeg en stor salat som matpakke. Ellers blir det brødmat med en neve cherrytomater, gulrotstaver, stangselleri, paprikastrimler, en halv avokado, sukkererter osv. Poenget er å bruke grønnsaker som er appetittelige etter noen timer i matboksen.

    Middag: jeg serverer kokt brokkoli til alt, til og med ved siden av pizza. For å få i ungene nok hrønt, bytter jeg ut halvparten av kjøttdeigen vi spiser med røde linser. Ellers serverer jeg grønnsaker i alle varianter. Ovnsbakte, kokte, rå og i salat. Grønnsaker er dyrt, så jeg bruker mye brokkoli, gulrot, blomkål og kålrot. En dag i uka prøver jeg å spise vegetarisk, da erstatter jeg kjøtt og fisk med linser og bønner.


    Som mellommåltid og kveldsmat, går det ofte i knekkebrød med frukt og grønt ved siden av. Kutter det alltid i biter sånn at det et lett og fristende å spise. En neve nøtter skal også med, det er så godt at jeg sparer det til kveldsmaten.

    Dette krever planlegging. Og det tar tid å komme inn i rutinen. For meg ble løsningen å slutte å impulskjøpe mat. Og så har jeg alltid epler, pærer, cherrytomater og sånt liggende i skrivebordsskuffen på jobb.

    Jeg får helt klart mer energi av å spise mye frukt og grønt. Jeg er mindre syk. Magen min fungerer bedre. Men det aller beste er at det smaker godt og ser veldig fristende ut.

    Lykke til med nyttårsprosjektet ditt!

    SvarSlett
  6. Tusen takk!

    Ja det ser ut som du er flink med å få i deg (og familien din) grønsaker og frukt!
    Og du må absolutt skrive eit innlegg om dette ein gong, for eg har skjønt nå at det finst mange smarte løysingar for å få grønsaker og frukt inn på måltidene (linser i kjøttdeigen var lurt - eg er faktisk veldig glad i linser).

    Så bra at du merkar at du får meir energi av å ete frukt og grønt!

    Ja grønsaker er litt dyre, men med litt planlegging så går det an. Frosne grønsaker skal faktisk vera bedre enn ferske (sidan dei er fryst ned med det same etter hausting, utan lang transport) og dei kan vera ganske rimelege.

    Sidan eg skreiv dette innlegget, har eg faktisk fått i meg fem om dagen stort sett, og det har vore ganske artig.
    Å knaske sukkererter er jo kjempegodt, fann eg ut!

    Det er nok mykje eg kan prøve ut (eg toler nemleg ikkje rå gulrot, dessverre, eller stangselleri, eller paprika, så eg må velge litt og tilberede og slikt, men her må ein berre sleppe fantasien laus).

    Takk for mykje god inspirasjon til fem om dagen!




    SvarSlett